Abonnemangsryttare

Vi har många olika ridgrupper som rider en gång i veckan terminsvis, då rider man hos oss på ett ridabonnemang och är således abonnemangsryttare. I detta format rider de allra flesta av våra elever.

Man kan delta i en eller flera grupper. Det finns allt från nybörjargrupper för barn och vuxna till tävlingsgrupper, specialgrupper, privatlektioner och kurser med olika teman.

All information som rör våra abonnemangsryttare finns samlat här, klicka dig runt i undermenyn!

(För dig som inte vill ha en fast plats finns andra former av ridning genom exempelvis Happy Hour-ridning, kurser och privatlektioner.)

Så går det till i stallet

Välkommen till Varbergs Ridskola! Dags att rida lektion?

När man är ny på ridskolan är det mycket som kan kännas nytt och överväldigande. Kanske har du aldrig förut varit i ett stall? Eller så är du hästvan sedan innan men har varit i ett annat stall med helt andra rutiner. Oavsett så brukar man relativt snabbt komma in i hur det fungerar hos oss!

Behöver du hjälp? Du är välkommen att knacka på stallkontoret, fråga våra stallvärdar som är på plats under eftermiddagstimmarna eller kontakta oss via mail/telefon om det är sådant du vill veta innan du kommer hit.

Vi har samlat den viktigaste informationen i dokumentet här nedan – vi önskar att alla nya elever läser igenom det inför ert första besök hos oss! Klicka på den rosa knappen ”Välkommen till ridskolan” här nedan så hittar du det.

Vi ses i stallet!

Terminsschema

Ridlärare:

  • LKB: Lina Karlsson Budde
  • IH: Ida Hälldahl
  • ÅP: Åse Persson
  • LÖ: Laura Östergaard
  • CW: Charlotte Wettberg
  • MBH: Maja Bakke Hjulmand 

Avtal & uppsägning

Alla som har en fast plats i en veckovis återkommande grupp har ett så kallat ridabonnemang hos oss. Information om vad som gäller för detta abonnemang finns sammanfattat i ett avtal som alla elever ska fylla i och lämna in.

Avbokning & igenridning

Om du får förhinder och inte kan rida din ridlektion så ska du avboka din plats.

Avbokning görs på något av följande sätt; via mail till , telefon till kontoret 0340-14492 (telefonsvarare) eller via er kundlogin.

Ridlektion ska avbokas senast kl. 11.00 för em- och kvällsgrupperna, respektive kl. 8.00 för fm-och lördagsgrupper. Plats som ej avbokats korrekt kan ej ridas igen. Vi är dock ändå tacksamma för information vid sena återbud.

Om du har avbokat din ridlektion i tid så kan du i mån av lediga platser rida igen i en likvärdig grupp. Observera att igenridning inte är någon garanti utan en service vi erbjuder när det finns möjlighet.

Igenridningar ska ske innan terminens slut. Man kan inte spara igenridningar till nästa termin, med undantag för avbokningar som gjorts under terminens två sista veckor, dessa kan vid lediga platser bokas under nästkommande termins fyra första veckor.

Boka igenridning?
Vi upprättar en veckokölista för igenridningar. Listan nollas varje söndag och man kan ej anmäla sig till flera veckor i rad. Kontakta oss via mail/telefon inför en ny vecka när du vet att du kommer ha möjlighet att rida igen. Ange gärna om det är specifik dag/tid under veckan som du kan eller inte kan så kan vi kontakta rätt elev från start. Veckans igenridningsplatser fördelas utifrån 1) rätt nivå på den som vill rida igen utifrån gruppnivå där ledig plats finns, och 2) turordning i kölistan. Ibland uppkommer platser med kort varsel så håll gärna extra koll i din inkorg om du vet att du har anmält dig till veckans kölista.

Vid aktiviteter och kurser utöver vår ordinarie verksamhet gäller generellt bindande anmälan, se specifikt anslag för exakt information.

Gruppindelningar

Vi skiljer på grupper för juniorer och seniorer.

Huvudprincipen är att man rider ponny i juniorgrupp och häst i seniorgrupp, men undantag görs vid behov. Alla ordinarie grupper har 11 ryttare. Vi har även specialgrupper med färre ryttare och olika specialiseringar efter intresse.

Juniorer, 0-17 år
De yngsta ryttarna (4-6 år) börjar på Ridlekis (30 min ridning). Därefter kan man fortsätta i Nybörjare 1 som innebär 30 min ridning + 30 min teori efter ridlektionen var tredje vecka. Nybörjare 2 och 3 rider i 40 min och 3-4 ridlektioner per termin ersätts med teori.

I Nybörjare 1 & 2 rider man oftast i en termin vardera och när man kommit upp till Nybörjare 3 så rider man i den gruppen tills eleven är tillräckligt erfaren att rida hästen själv och är redo för galopp, detta kan vara väldigt individuellt.

När man är redo att lära sig galoppera mer så är det dags att rida i juniorgrupp (45-60 min ridning, 2 teoripass/termin). Juniorgrupperna delas in i 4 olika steg, J1-J4, beroende på svårighetsgrad. (Vi har även några grupper som kallas för Ungdomsgrupp, detta är samma nivåindelning som i de vanliga juniorgrupperna men de har bytt namn eftersom det finns många deltagare i gruppern som är ide äldre tonåren.) I juniorgrupperna varierar det hur länge man rider på en nivå innan man är redo för att gå vidare till nästa. Ibland är det dags för en hel grupp att byta till en svårare nivå och ibland är det vissa elever som är redo före övriga att byta nivå.

Ibland händer det att eleven eller föräldern blir för fixerad vid vilken nivå man rider på, istället för att tänka på allt man lärt sig och kommer att lära sig. Vi som arbetar som instruktörer vill att våra elever ska lära sig så mycket som möjligt på ett så bra sätt som möjligt. Vi är noga med att befästa kunskaperna, vilket kräver träning och repetition.

Vi har även infört Ungdomsgrupper. Det är grupper med blandad ålder och där många ryttare är i de övre tonåren. Ungdomsgrupperna följer samma utbildningsplan som juniorgrupperna.

Seniorer, 18 år och uppåt
Seniorgrupper delas in från nivå S1-S5. S1 är för de vuxna som är nybörjare eller inte har ridit på väldigt länge och är mycket ringrostiga. Sedan stegrar sig nivåerna upp till S5 där man är en rutinerad ryttare som kan rida hästen i form & balans, klarar av mer avancerade dressyr- & hoppövningar.

För både juniorer och seniorer finns olika former av specialgrupper med exempelvis färre elever och längre ridpass. Ett perfekt sätt att snabba på sin utveckling!

Nivåindelning
På Varbergs Ridskola följer vi en utbildningsplan med alla våra grupper, oavsett nivå. Här delar vi med oss av vår nivåindelning, både för att du som redan rider hos oss ska veta vad man bör kunna på respektive nivå, men också för att du som ny elev enklare ska kunna avgöra vilken nivå som passar dig. Dessa hittar du längst ned på sidan.

Vi har förtydligat vad som ingår i de olika nivåerna och satt ihop ett kompendium, detta kan du hitta under en egen flik ovan. Här har vi även övningar lämpade för de olika nivåerna. Kompendiet gör att:

  • Vi håller en hög kvalitet på undervisningen
  • Vi håller en jämn nivå på grupperna
  • Alla instruktörer följer samma grundsyn.

Alla instruktörer har en individuell terminsplanering, lektion för lektion för varje grupp. Varje termin är indelad i olika teman som följer en utbildningstrappa och som gör att man jobbar med liknande övningar i dressyr, markarbete (bommar) och hoppning för att arbeta med den röda tråd som går igenom all ridning. Detta gör att du kan byta instruktör eller rida igen i annan grupp och känna igen övningar och utbildningssättet.

Hästkunskap
Alla ordinarie grupper, både juniorer och seniorer, har minst ett ridpass inställt varje termin som ersätts med hästkunskap. Läs mer om Hästkunskapen samt se aktuell information för denna termin under fliken ”Hästkunskap”.

Byta nivå
Det är instruktören som bestämmer när det är dags att byta nivå. Här får eleven lita på instruktörens yrkeskompetens. Vi försöker hålla ihop grupperna i den mån det går, men ryttarens utveckling tar olika lång tid beroende på om man rider fler gånger i veckan, ålder mm. Om någon elev ligger före de övriga i gruppen så pratar instruktören direkt med den eleven. Du får gärna prata med din instruktör om du undrar något.
Det är mycket som spelar in i arbetet och planeringen av grupperna, tex:
Önskemål om tid och dag

Instruktör
Tiden ska ligga i anslutning till mammas/syskons ridning
Det ska passa med syskonens fotboll, mammas arbete, pappas golf och dottern ska hinna till innebandyn efter ridningen!
Vi har idag drygt 400 uppsittningar/vecka uppdelade på ca 40-45 grupper på olika nivåer, det är ett stort pussel att lägga!!!

Teoriundervisning

Nybörjarteori – nybörjare 1
För elever i Nybörjare 1 hålls teorilektion 30 minuter var tredje vecka efter den ordinarie ridlektionen. Teoriveckor finns att utläsa i ridskolans terminsplanering. Vid ytterligare ett tillfälle varje termin ersätts den ordinarie ridlektionen med hästkunskap, du kan läsa mer om vad det innebär nedan.

Nybörjarteori – nybörjare 2 och nybörjare 3
För elever i Nybörjare 2 och 3 hålls teorilektioner på den ordinarie rid-tiden (istället för ridning) vid 3 tillfällen (HT) respektive 4 tillfällen (VT). På teoriveckorna behöver eleven inte komma till ridskolan tidigare för att iordningställa sin häst inför lektionen, det räcker att komma den tid lektionen börjar. På ridskolans terminsplanering kan man läsa vilka veckor de olika veckodagarna har teorilektion. Frånvaro från teorilektion kan inte ridas igen, men man är välkommen att ta igen teorin i en likvärdig grupp. Vid ytterligare ett tillfälle varje termin ersätts den ordinarie ridlektionen med hästkunskap, du kan läsa mer om vad det innebär nedan.

Juniorteori – Junior 1-4 / Ungdom 1-4 / Träningsgrupp Ungdom
För elever i dessa grupper hålls teorilektion på den ordinarie rid-tiden (istället för ridning) vid ett tillfälle under terminen. På ridskolans terminsplanering kan man läsa vilken vecka de olika veckodagarna har teorilektion. Frånvaro från teorilektion kan inte ridas igen, men man är välkommen att ta igen teorin i en likvärdig grupp. Vid ytterligare ett tillfälle varje termin ersätts den ordinarie ridlektionen med hästkunskap, du kan läsa mer om vad det innebär nedan.

Bäst på Häst Nybörjare – Nybörjare 1-3 och Senior 1
Bäst på Häst Nybörjare är ett sätt att lära sig mer om hästar utöver ridskolans vanliga teoriutbud. Bäst på Häst Nybörjare riktar sig till alla ridskolans elever i Nybörjare 1-3 och Senior 1. Fokus kommer att ligga på att bli säker på att borsta och göra iordning hästen i stallet inför ridlektionen, ett tillfälle att få extra övning under uppsikt av och med hjälp från en av ridskolans ridlärare. Aktuell information om när dessa tillfällen hålls hittar du under menyn Kurser & Aktiviteter.

Hästkunskap – För alla grupper
Vid ett tillvälle varje termin ersätts den ordinarie ridlektionen med hästkunskap. Vilken vecka detta sker kan du utläsa i terminsplaneringen som finns på hemsidan och i ridskolestallet. De dagar det står ”Hästkunskap” är det ingen ridning alls. Själva hästkunskapstillfället kan ibland ligga på en annan dag och tid än den ordinarie ridlektionen. Information om terminens hästkunskap anslås i stallet och på hemsidan, det är elevernas och föräldrarnas ansvar att ta del av informationen.

Bäst på Häst
Bäst på Häst är ett sätt att, på lite mer avancerad nivå lära sig mer om hästar utöver ridskolans vanliga teoriutbud. Bäst på häst riktar sig till alla ridskolans seniorergrupper, J4/U4, Träningsgrupp Ungdom och alla medlemmar i Varbergs Ridklubb. Varje termin erbjuds flera kurser med olika inriktning, man kan välja att delta på alla kurser eller på de som intresserar en mest. Projektet drivs i sammarbete med Idrottslyftet. Aktuell information om när dessa tillfällen hålls hittar du under menyn Kurser & Aktiviteter.

Föräldrakurs
Föräldrakursen vänder sig till de föräldrar som har liten eller ingen hästvana och som därför känner sig osäkra hur de skall hjälpa sitt barn före, under och efter ridlektionen. På kursen går vi igenom hur hästen fungerar, vad man skall tänka på när man hanterar hästar, hur man gör iordning hästen i stallet och vad man skall tänka på när man leder hästen. Kursen hålls en gång i början av varje termin, aktuell information om när dessa tillfällen hålls hittar du under menyn Kurser & Aktiviteter.

Utbildningsfilmer